Skip to main content

De één moet twee weken sparen voor een klein donsje, de ander scheert zich ’s ochtends en heeft ’s avonds alweer een flinke stoppelbaard. Wat voor gezichtsbegroeiing je ook hebt, scheren of trimmen moet iedereen.

Mannen die geen enorme baard laten groeien twijfelen nog wel eens over hoe en hoe vaak ze zich moeten scheren voor het beste resultaat. Natuurlijk bestaat er niet één perfecte look, want smaken verschillen. Toch zijn er wel bepaalde dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je er altijd scherp uitziet.

SalonTOF zet vijf handige tips voor bij het scheren op een rijtje.

Accentueer je kaaklijn
Helaas hebben we niet allemaal de kaaklijn van Ryan Gosling of Brad Pitt, maar dat wil niet zeggen dat we er niets mee aankunnen. Met een baardje kun je namelijk perfect je kaaklijn accentueren, zelfs als die nagenoeg afwezig is bij je. Je doet dit door minimaal een klein dekkend stoppelbaardje te laten staan en deze onder je kaaklijn weg te scheren.

Je volgt hierbij een strakke lijn, waardoor je een soort schaduw creëert die je een stevigere kaaklijn geeft. Een grote fout van veel mannen is dat ze de (stoppel)baard te hoog wegscheren. Scheer niet recht op het kaakbot, maar hier net onder. Zo valt de baard net onder je kaak en is de grens tussen geschoren en ongeschoren minder zichtbaar, wat veel mooier staat.

Eerst trimmen voor volume, dan lengte
Wil je een iets langer baardje laten staan en heb je je gezicht altijd glad geschoren, begin dan met een korte trim. Trim met een opzetstukje je baard regelmatig, zodat je baard de tijd krijgt om goed gevuld te raken. Sommige haartjes groeien namelijk minder snel dan andere.

Wanneer je baard eenmaal wat voller is kun je hem steeds iets langer laten groeien. Het blijft overigens goed om regelmatig een beetje te trimmen, zodat de lengte van de gehele baard gelijk blijft. Op de kin groeit de baard bijvoorbeeld sneller dan op de wangen. Je kunt met verschillende opzetstukjes de lengte van je baard eenvoudig bepalen.

 Hals-scheren

 Scheer de hals om de kaaklijn te accentueren.

Glad scheren: welk moment van de dag?
Een veelgestelde vraag van mannen is op welk moment van de dag je het beste kunt scheren. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Heb je een trage baardgroei, dan is ’s avonds voor het slapen scheren vaak de beste optie. Je geeft de huid zo de tijd om weer wat tot rust te komen na het scheren, bespaart ’s ochtends tijd en je baard groeit niet zo snel dat je ’s ochtends al weer een stoppel hebt.

Groeit je baard wel snel, dan zit er meestal weinig anders op dan ’s ochtends scheren. Om zo min mogelijk last te krijgen van een prikkende of droge huid, kun je het beste onder de douche scheren. Ook met veel elektrische scheerapparaten is dit geen enkel probleem.

Behandel je gezicht na afloop met een zachte gezichtscrème of aftershave, zodat je een gezonde en zachte huid houdt.

Moeite met lastige plekken?
Sommige plekken op het gezicht en in de hals zijn lastig om goed te scheren. Typische probleempunten zijn de adamsappel, de hoeken van de kaak en net onder de neus. Met name wanneer je nat scheert kunnen deze plekken nog wel eens problematisch zijn. Je kunt het iets eenvoudiger maken door de huid met je andere hand goed strak te trekken. Rond de adamsappel kun je de huid vaak iets naast het meest ronde punt van je adamsappel trekken, wat het scheren makkelijker maakt.

Scheer je altijd nat en heb je problemen met deze plekken, dan is elektrisch scheren een aanrader. De meeste scheerapparaten zijn erg goed in staat om op dit soort plekken effectief te scheren. Tegelijkertijd snij je jezelf veel minder snel met deze apparaten, omdat de mesjes geen direct contact maken met de huid.

Wacht niet te lang met het vervangen van mesjes
Het is iets dat er maar al te vaak bij inschiet: de mesjes vervangen. Toch is het eigenlijk juist iets waar je wel mee bezig moet zijn, want de scherpheid van je mesjes bepalen grotendeels hoe de scheerbeurt zelf gaat. Met botte mesjes is het scheren lastiger, pijnlijker en de kans op een wondje groter.

Bij elektrische scheerapparaten is dit probleem een stuk minder groot, maar ook hier kan het geen kwaad om zo nu en dan kritisch te kijken of het kopstuk aan vervanging toe is. Je huid zal je dankbaar zijn.

Leave a Reply