Skip to main content

Misschien heb je wel eens tips en adviezen gekregen over haarverzorging die achteraf niet helemaal waar bleken te zijn. Je haar werd maar niet langer en die krul bleef ondanks alle middeltjes die je erin stopte net zo weerbarstig als voor de behandeling. Om voor eens en voor altijd van de bestaande haartmythes af te komen is het tijd om ze een keer op een rij te zetten. Lees je mee?

 

MYTHE 1: NATUURLIJK HAAR GROEIT NIET SNEL

Je kent het wel: in een opwelling heb je besloten dat je je haar lang wil laten groeien, maar er lijkt geen centimeter bij te komen. Hoe lang je ook naar je kapsel staart, er gebeurt niks. Toch komt er bij elke vrouw zeker elke dag een zelfde hoeveelheid millimeter bij. De reden dat het bij die ene vriendin sneller lijkt te gaan is dat haar haarstructuur waarschijnlijk anders is.

MYTHE 2: JE KUNT JE HAAR NIET VAAK WASSEN
Veel vrouwen hebben de neiging om niet te vaak hun haar te wassen omdat ze bang zijn dat de beschermende talglaag van hun hoofdhuid verdwijnt. Wat zij vergeten is dat water ook je beste vriend kan zijn. Het gebruik van haarcrèmes en sprays zorgt er voornamelijk voor dat je hoofdhuid niet lekker kan ademen en verstopt raakt. Een wasbeurt maakt je hoofdhuid weer vrij van deze invloed, mits je niet teveel shampoo gebruikt. Probeer minstens één á twee keer per week aan te houden.

MYTHE 3: HET GEBRUIK VAN OLIE ZORGT VOOR EEN GEZONDE GLANS
Vrouwen met kroeshaar weten er waarschijnlijk alles van, het invetten van je haren met olie om weerbarstige plukken tegen te gaan. Toch doet het juist het tegenovergestelde: de poriën van je hoofdhuid raken verstopt doordat vetten een afdichtende werking hebben. Olie smeren op droog haar wordt daarom ook vaak afgeraden, je kunt het beter toevoegen als een conditioner wanneer je je haar met een ander middel hebt gehydrateerd. Pas dan krijgt je kapsel een verzorgende glans.

MYTHE 4: DIK HAAR IS STEVIGER
Een dikke bos krullen lijkt de weerspiegeling van een stevige haarstructuur, maar niets is minder waar. Integendeel, wanneer je haar ruw aanvoelt zal het juist sneller afbreken en uitdrogen. Het is daarom aan te raden om dit soort kapsels extra goed te verzorgen.

MYTHE 5: HET STIJLEN VAN JE HAAR IS HET SLECHTSTE WAT JE KUNT DOEN
Oké, als je de stijltang tevoorschijn haalt en zonder bescherming aan de gang gaat is het inderdaad funest voor je kapsel. Maar wanneer je van jezelf krullend haar hebt en je wilt de textuur hiervan niet beschadigen kan dit prima. Het heeft allemaal te maken met de hoeveelheid warmte die je op je haar aanbrengt: te veel betekent dat de haarstrengen breken en een ‘natuurlijke’ krullend kapsel niet meer mogelijk maakt. Gebruik daarom altijd crèmes die je haar tegen een stijltang beschermen en gebruik een stijltang niet jaren lang. Het is net als met een tandenborstel: na een tijdje ben je gewoon toe aan een nieuwe.

MYTHE 6: ALS JE DE PUNTJES BIJHOUDT GROEIT JE HAAR SNELLER
Het is zeker aan te raden om één keer in de zoveel tijd een bezoekje te brengen aan de kapper, maar zie het niet als een manier om je haar snel te kunnen verlengen. Het groeien begint in je hoofdhuid, niet aan het einde van je haarpunten. Zorg daarom goed voor je haargrens en bezoek de kapper eens in de zes á acht weken, dat is voldoende.

Leave a Reply